Projekt kičmo:bit proglašen najboljim u Europi!

Velika nam je čast priopćiti radosnu vijest da je naš velikogorički informatički klub „VEL_IK” sudjelovao na globalnom micro:bit izazovu te je projekt naših učenika osvojio nagradu za najbolji projekt u Europi.

Zaklada Micro:bit u suradnji s World’s Largest Lesson otvorila je natječaj prema temama UN-ovih ciljeva održivog razvoja: ne-zarazne bolesti i sigurnost. Informatički klub „VEL_IK“ odabrao je rad na temu nezaraznih bolesti kod djece i obradili smo problem koji je čest kod djece, a to je neispravno sjedenje – najčešće u školi i prilikom pisanja zadaća.

Pomoću micro:bit uređaja napravili smo pomagalo koje će zvučnim i vizualnim signalima upozoriti dijete, njegove roditelje, učitelje ili prijatelje na nepravilno držanje i poticati samo dijete da uspravi kralješnicu i održava pravilno sjedenje. Ocjenjivači projekta ocjenili su ideju jednostavnom i fantastičnom zato jer je lako primjenjiva na sve uzraste ljudi.

Odabrani smo kao pobjednički projekt u toj kategoriji za regiju Europe te nas organizatori pozivaju u London, od 26. do 29. siječnja 2019. na skup pobjednika svih ostalih sudionika diljem svijeta. Mislimo da je to najljepši poklon kojeg smo mogli dati Velikoj Gorici za dan Sv. Lucije i dan Grada Velike Gorice i tako se zahvaliti za punih 20 godina neprekidne potpore.

Informatički klub „VEL_IK“ trenutno broji 55-ero djece i 14 odraslih članova, a sve naše radionice su besplatne za djecu. Mi mentori radimo volonterski i za djecu radimo nekoliko različitih radionica informatike i robotike, dok djeca svojim trudom i zalaganjem nagrađuju svo naše uloženo vrijeme sa fantastičnim rezultatima u svim kategorijama.

Osim potpore Grada Velike Gorice, veliku pomoć imamo i u Zajednici tehničke kultrue, u Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM), u Hrvatskom robotičkom savezu te u Hrvatskom informatičkom savezu. Također uz suradnju s ostalim klubovima u Zagrebačkoj županiji i u ostatku Hrvatske, možemo s ponosom reći da smo stali uz bok s najboljima u Hrvatskoj. Mi smo još mali, ali zovu nas „Veliki“ i naše vrijeme tek dolazi.

A kako izgleda pobjednički projekt kičmo:bit, pogledajte na kratkom pokaznom videu. Radi se o prototipu koji će biti usavršen do puta u London.

https://vimeo.com/302395296?fbclid=IwAR28y46sHDMbJwNmpZ36DQ7kBowibU3npFPtRWwuGnj4TwJCU843mr96WrM